Hop videre til indholdet

Direktør for bæredygtig udvikling

Virginie, Frankrig

Efter at have opnået en grad i miljøteknik, begyndte Virginie sin karriere i bil- og kemiindustrien. Hun sluttede sig senere til Hamelin-koncernen som direktør for bæredygtig udvikling. Her er en kort beskrivelse af hendes arbejde.

SAMMENFLETNING AF DAGENS OG MORGENDAGENS UDFORDRINGER

Mit ledemotiv er at hjælpe virksomheden med at udvikle sig bæredygtigt

Mit primære mål hos Hamelin? At definere og implementere en strategi for bæredygtig udvikling, som passer til vores primære udfordringer. Vores mål hos Hamelin er at tilbyde vores forbrugere veldesignede produkter, der har ubestridelige miljømæssige fordele. Mit job har mange prioriteter. Min rolle er ikke at ”tage direkte vare om naturbeskyttelse”. At være direktør for bæredygtig udvikling inden for industri kræver videnskabelig, administrativ og teknisk viden. Det er meget specifikt! Når jeg gennemfører projekter på vores fabrikker, for eksempel for at reducere mængden af farlige kemikalier, har jeg altid øje for virksomhedens økonomiske virkelighed, markedskrav og, frem for alt, de industrielle begrænsninger. Hvis jeg skulle opsummere mit job i én sætning, ville jeg sige, at det er en stilling, ”hvor man ved brug af pragmatisme skal kunne se, hvilke udfordringer fremtiden vil bringe, mens der tages hensyn til allerede eksisterende begrænsninger”.

Sandheden ligger i analysen af produkternes livscyklus fra vugge til grav!

I begyndelsen af min karriere, før jeg blev en del af Hamelin og kontorartikel-industrien, var der ikke meget snak om bæredygtig udvikling. Så begyndte folk at fokusere på genbrug, og hvad der sker med produkter, som har nået enden af deres livscyklus. Bæredygtig udvikling er nu blevet en reel bekymring, men det er ikke altid en prioritet. Vi befinder os på stærkt konkurrenceprægede markeder, hvor prisen er den vigtigste faktor. En af mine udfordringer er at overbevise vores direktører og kunder om behovet for projekter inden for bæredygtig udvikling, såsom bæredygtig administrering af energikilder. Mit mål er ikke at gennemføre projekter, der ikke har forbindelse til virksomhedens virkelighed, men at hjælpe virksomheden med at udvikle sig bæredygtigt.

PRÆCISE KRAV TIL EN SPECIFIK OG OPRIGTIG TILGANG

Mit mest mindeværdige projekt? EU Ecolabel

Vi har gennemført nogle fantastiske projekter hos Hamelin, fx EU Ecolabel-certificeringen. Jeg er stolt over at have samarbejdet med eksperter fra mange forskellige lande om at udforme de mest omfattende kriterier på markedet. I den forbindelse var vi den første virksomhed inden for vores område, der modtog EU Ecolabel for vores kontorartikler i 2016. En af mine andre opgaver er at sikre, at vores leverandører og underleverandører også har en specifik tilgang til bæredygtig udvikling. Det er afgørende, at vores samarbejdspartnere har de samme værdier som os. Vi sikrer os eksempelvis, at de respekterer menneskerettighederne og implementerer politikker til bekæmpelse af diskrimination.

Forebyggelse af grønvaskning

Mit job indebærer at lytte hele tiden. Der er masser af initiativer til bæredygtig udvikling, og nogle kan være vildledende. Sandheden kan ikke altid findes der, hvor vi forventer det. Det er nødvendigt at tage et skridt baglæns og vende tilbage til de videnskabelige grundprincipper for at frigøre os fra fordomme, når det gælder skove og genbrug. Det er nemt at falde i grønvaskningsfælder. Jeg er nødt til at sikre, at vores kommunikation er objektiv, ærlig og oprigtig.

Virginies råd

Vær nysgerrig omkring alt! At være fordomsfri er en vigtig kvalitet at have i dette job. Gå ud og indsaml informationerne, og dobbelttjek dem derefter flere gange, for at forstå de reelle udfordringer som bæredygtig udvikling står over for. Lad være med at nøjes med dine umiddelbare observationer, eller det der virker indlysende. Tænk ikke kun lokalt, men betragt tingene som en helhed.